Uitgelezen: ‘Duidelijke taal. De hoofdzaken van begrijpelijk schrijven’
Hoera, er is een nieuw boek uit over duidelijke taal! Dat gebeurt niet zo vaak in ons taalgebied, dus voor mij voelt het alsof de sint heel vroeg komt dit jaar.
De Nederlandse auteur Peter van der Horst windt er geen doekjes om in zijn voorwoord: hij wil focussen op de hoofdzaken van duidelijke taal. Weinig theorie, veel uitgewerkte voorbeelden én veel oefeningen met mogelijke oplossingen. Genoeg redenen om likkebaardend de rest van het boek te lezen.
Ideaal om je kennis op te frissen
‘Duidelijke taal’ is een kort boek geworden. Als je de oefeningen niet maakt, lees je het uit in enkele uren. Ideaal dus voor een luie zomerdag. Wil je snel je kennis opfrissen, of is dit een eerste kennismaking met duidelijke taal en wil je er meteen mee aan de slag? Dan is dit boek ideaal. Vooral het groot aantal oefeningen mét oplossingen is een pluspunt.
Van der Horst durft ook verder te kijken dan lange zinnen inkorten en moeilijke woorden vervangen. Begrijpelijk schrijven gaat ook over schaven aan je structuur, werken met duidelijke tussentitels en nog veel meer.
Te weinig om het lijf?
Voor lezers die behoefte hebben aan iets meer achtergrond bij de schrijftips, heeft het boek misschien te weinig om het lijf. Verwacht je ook niet aan persoonlijke verhalen van de auteur of een uitgekiende vormgeving. Het is wat het is, een oefenboek.
Stiekem genoot ik ervan om enkele oefeningen te maken. Een soort van zelftest, zeg maar. Toen ik mijn teksten naast de oplossingen van het boek legde, merkte ik dat ik telkens enkele stappen verder ging dan van der Horst. Ik begrijp waarom: hij focust in de oefeningen vaak telkens op één schrijftip. Bijvoorbeeld: lijstjes maken van opsommingen in een tekst. Staan er in die tekst ongelukkige zinsconstructies? Dan laat hij die ongemoeid. Een gemiste kans, vind ik. Het zou het boek sterker maken mocht hij alternatieven geven waarin hij de zinnen helemaal herwerkt.
Peter van der Horst, Duidelijke taal. De hoofdzaken van begrijpelijk schrijven, uitgeverij Garant, 141 bladzijden, 16,90 euro
Comments